22 Mart 2012 Perşembe

Kadın da Cinsel Uyarılma Bozukluğu !


Genelde birçok kadında görülen bu rahatsızlık, psikolojik nedenlerin yanısıra hormonal bozukluklardan dolayıda olabiliyor. Bu cinsel uyarılma bozukluğunun sonuçları karşımıza kadının vajina salgısında azalma, vajinada kuruluk veya cinsel arzuların azalması gibi sonuçlara yol açabiliyor.

Kadınlarda cinsel birleşmeyi arzulamalarına rağmen, cinsel uyarılma sonucu ara ara veya devamlı olarak ,olması gereken düzeyde bir ıslanma ve kabarma tepkisinin olmaması epey rahatsızlık yaratmaktadır. 


Bu durum belirgin bir gerilimin yanı sıra  eşler arasında cinsel hayatta güçlüklere yol açar. Sonuç olarak kadın cinsel ilişkiden 'zevk' alamama durumuna gelir.


Cinsel uyarılma probleminin sebepleri nedir?



Cinsel uyarılma bozukluğunun en sık sebeplerinden biri var  olan başka bir psikiyatrik hastalık , ilaç kullanımı veya bazı hastalıklardır. Diyabet, sigara kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve sinir hasarı hem kadın hem de erkekte cinsel uyarılmayı olumsuz etkileyebilir. Emziren kadınlarda vajinal ıslanmada azalma olabileceği belirtilmiştir. Menapoz döneminde ve sonrasında östrojenin azalması da uyarılmayı zorlaştırabilir. Bazı ilaçlar da uyarılmayı bozabilir. Antidepresanlar, antihipertansifler ve antihistaminikler sıklıkla bu yan etkiye sahiptir.

Cinsel uyarılma bozukluğu,vajinada kuruluk ne gibi rahatsızlıklara sebep olur?

Cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınların en büyük şikayeti vajinal kuruluk,salgı azlığı ve buna bağlı ağrılı ilişki ve orgazm olamama durumudur.Cinsel uyarı ile kadınlarda o bölge damarlarında kanlanmada artış nedeniyle dolgunlaşma, vajinada ıslanma ve genişleme ile vücut dışındaki cinsiyet organlarında kabarma oluşmaktadır. Bunların oluşmadığı durumlarda cinsel ilişki ile ağrı ve bu nedenle cinsel ilişkiden kaçınma,ilişkiden zevk ,haz almama ve evlilik sorunları oluşabilmektedir. Bazı araştırmalara göre testesteron, östrojen, prolaktin ve tiroid hormon düzeylerinde farklılıklar saptanmıştır. Cinsel uyarılma bozukluğu olan  kadınlarda vaginal kayganlaşma ya da genişleme olmadığı gibi erotik duyumlar da hissedilmez. Fiziksel temas tiksindirici gelebilir veya belli bir noktaya dek temas zevk verebilir. Uyarılma sorunu olduğunda orgazmla ilgili sorun da olacaktır. Bir araştırmada mutlu bir evlilikleri olan kadınların % 33'ü cinsel uyarılmayı sürdürmede zorluk tanımlamışlardır. Menapoz sonrası ıslanma için daha uzun süreli uyarı gerekmektedir. Islanmada azalma ayrıca diyabet varlığında, o bölgeye yönelik ışın tedavisi uygulamasında, atrofik vajinitte ve emzirme dönemi sırasında  olabilmektedir. Bazı grip ve alerji ilaçları ve eski nesil anti depresif ilaçlar da benzer bir duruma yol açabilmektedir. Bu rahatsızlığa cinsel istek ve orgazm bozuklukları da eşlik edebilmektedir. 

Cinsel uyarılma bozukluğu,haznede kuruluk nasıl tedavi edilir?

Rahat ve problemsiz bir cinsel yaşam için engel oluşturan uyarılma bozukluğu ve buna bağlı olan vagina salgısında azalma (haznede kuruluk) tedavi edilmelidir. Tedavide  ilk seçenek  uyarılmayı arttırmaya yönelik tedavilerdir. Genital bölgeye kan akımını artırarak yada ıslanmayı kolaylaştırarak etkinlik gösteren ürünler üzerine denemeler sürse de bunlar henüz deneysel düzeydedir. Bazı damar genişletici kremlerin cinsel uyarılmayı düzeltici etkisi araştırılmaktadır. Sempatik sinir sistemini uyaran ilaçlar, yohimbin, sildefanil gibi ağızdan kullanılan ilaçlar da araştırılmaktadır. Bu ilaçlar kan akımını artırarak ya da sinir sisteminin bazı bölümlerini uyararak çalışırlar. Efedrin cinsel uyarılmayı ve orgazmı artırabilir. Ancak bu konuda çalışmalar sınırlıdır. Yan etkiler de kullanımı kısıtlamaktadır. Böyle bir tedaviye doktora danışılarak karar verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder