16 Nisan 2012 Pazartesi

Kızlık Zarı Dikilir Mi ?

Kızlık zarı pek çok toplumda bekaretin ve namusun bir simgesi olma özelliğini korumaktadır.
Kızlık zarının latince adı hymendir ve HYMEN Yunan mitolojisinde Evlilik Tanrısının ismidir. Anatomik ve fizyolojik açıdan zarın bilinen bir işlevi yoktur. Genital sistem enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir işlevi olduğu düşünülmektedir.

Anatomik olarak kızlık zarı vajinanın hemen giriş kısmında yerleşmiş, vagina içinde değil vaginanın hemen girişinde , dudakların 1 – 1,5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır.Ortasında adet kanının ve vaginal salgıların akmasına olanak tanıyan ufak bir delik bulunmaktadır.

Hymen ilişki, masturbasyon veya muayene ile yırtılabilir. Yırtılma esnasında bir miktar kanama gelmesi beklenir ancak her zaman kanama olmaz bu da bizim gibi toplumlarda önemli sorunlara yol açmaktadır.
Bazı tip kızlık zarları elastik kıvamdadır ve ilişki esnasında kanama olmayabilir. Bu tip kızlık zarları ancak doğum esnasında yırtılırlar.

Zarın ortasında bir açıklık bulunmaktadır ancak nadiren bu açıklık bulunmayabilir (IMPERFORE HYMEN) , yani dış ortamla ilişkisi olmayabilir. Bu gibi durumlarda sekresyonlar (salgılar) ve adet kanı dışarıya akamaz ve kan iceride birikmeye başlar ve bir süre sonra tüplerden geçerek karın içine birikir. Bu gibi durumda hastada siddetli ağrılar meydana gelir, bunun tedavisi cerrahi müdahale ile kızlık zarında bir açıklık meydana getirmektir.

Kızlık zarı dikilerek onarılabilir , burada başarı yırtığın oluş zamanına ve dokuların vereceği cevaba bağlıdır. Kızlık zarının tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak ve cinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır.Ayrıca bu bölümde kızlık zarı diktirme operasyonları çeşitleri, kızlık zarı dikimi fiyatı, ücretlendirme ve maliyetleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.





Kızlık zarı ilşiki, travma, kaza veya nadiren de spor yaparken yırtılabilmektedir..Kızlık zarı zarsı ince bir yapı olup vajina girişinden ortalama 2 cm geride yer alır. Vajinayı çepeçevre iç kısımdan sararak içeri doğru bir çıkıntı oluşturur ve vajina iç duvarını daraltır. Normalde vajina genişleyebilen bir yapıya sahiptir, bunu en güzel ve çarpıcı olarak doğum esnasında 10 cm çaplı başın geçişine izin vermesinde görmekteyiz.Ancak kızlık zarı genişleme özelliğine sahip değildir (sadece elastik tip kızlık zarı genişleyebilir) ve içeri giriş olduğunda yırtılarak kanama meydana gelir.Burada kanama değişik miktarlarda olabilir. Eğer kanlanması yoğun bir yerden yırtılma olursa veya aşırı kalın, etli kızlık zarı yapısı mevcutsa kanama aşırı olur ancak kanlanması az olan bölgeden olan yırtılmalarda kanama fark edilmeyecek kadar az olabilmektedir.
Bazı kızlık zarları yukarıda da belirttiğimiz gibi elastik olabilir , bu tip kızlık zarı ortalama her 10 bayandan birinde görülebilmektedir ve bunlarda ilşki ile kanama meydana gelmez. Bu durum bazen eşler arasında büyük problemlere sebep olabilmekte ve eşin kendisini kız olduğunu , daha önce cinsel ilişki yaşamadığını ispatlama çabasına sokabilmektedir…

Kızlık Zarı Muayenesi ve Bekaret Raporu

Hastalar için zor ve korkutucu olsa da kızlık zarı muayenesi normal jinekolojik muayeneye benzemektedir. Hasta jinekolojik masaya alınır ve labium minus da dediğimiz küçük dudaklar aralanarak kızlık zarı incelenir. Bazen helkim kaymayı önlemek amacıyla gazlı be ile küçük dudakları tutabilir. Küçük dudaklar yanlara ve dışa doğrı çekilir, bu şekilde kzılık zarı net görünür hale getirilir. Bazen kızlık zarı daha içerde olabilmektedir, bu durumda da hasta ıkındırılarak kızlık zarı daha belirgin hale getirilmeye çalışılır. Tüm bu işlemler esnasında herhangibir ağrı veya acı duyulmaz…

Kızlık zarı muayenesini kadın doğum uzmanı veya adli tıp uzmanı tarafından yapılır ancak rapor verme veya muayene sonucunu yazıya dökme işlemi yalnızca adli tıp uzmanı tarafından ve savcılıktan alınan yazı ile yapılabilir. Kadın doğum uzmanı durumu muayene olan kişiye ve eğer muayene olanın rızası , izni varsa yanındakilere sözlü olarak bildirebilir. Rapor verildiği an için geçerlidir, muayene sonrası kişi ilişkiye girebilir ve bekaretini kaybedebilir, rapor verildiği zamandan sonrası için geçerli değildir…Kızlık zarı dikimi (bekaret tamiri) amaçla yapılır?

Kızlık zarı diktirme işlemi pek çok kişi tarafından hem evlilik öncesinde hem de uzun vadede "psikolojik rahatlama" amaçları ile jinekologlardan talep edilen operasyonlardır.

Kızlık Zarı Hymen Tipleri

Şekline göre

Tipik hymenler
Halka şeklinde hymen (H. annulare)
Yarımay şeklinde hymen (H. semilunare)
Dudak şeklinde hymen (H. labiale)
Atipik hymenler
Deliksiz hymenler (H. imperforatus)
Kalbur biçimde hymen (H. cribriformis)
Kalbur şeklinde hymen (H. septatus)
Kupa kağıdı şeklinde hymen
Karakterine göre
Deliğin karakteri
Çok küçük delik
Orta boy delik
Çok geniş delik
Serbest kenarın karakteri
Düz kenarlı
İnce tırtıklı (H denticulaire)
Derin çentikli (loblu hymen)
Çiçek tacı (H corollaire)
Saçaklı (H fronge)
Katmerli
Mukavemetine göre
Zayıf
Tül gibi ince
Sağlam
Lifli (H fibroze)
Tendon kıvamında (H tendinoze)
Kıkırdağımsı (H kartilajinoze)
Elastikiyetine göre
Lastik gibi genişleyen
Elastikyeti hiç olmayan

Evlilik yıldönümü hediyesi...

Kısa süren, ağrısız ve hiç bir yan etkisi olmayan kızlık zarı ameliyatları, bazı durumlarda evlilik yıl dönümlerinde bayanlar tarafından eşlerine sürpriz "evlilik yıldönümü hediyesi olarak" da tercih edilebilmektedir.

Kızlık zarı dikimi (bekaret tamiri) nasıl yapılır? Kısa ve uzun süreli (kalıcı) kızlık zarı onarımları...
Kızlık zarı dikimi kısa ve uzun süreli onarım şeklinde yapılmaktadır.

Kısa süreli kızlık zarı onarımı

Kısa vadeli işlemler evlilikten 1 ile 7 gün öncesinde yapılabilmektedir. Kısa süreli kızlık zarı dikimi ameliyatları lokal anestezi eşliğinde ve çok uzun sürmeyen işlemlerdir. Kısa vadeli işlemlerin tecrübeli merkezlerde başarı oranı % 100'dür.

Kızlık zarı dikimi kaç şekilde yapılır?

Kızlık zarı dikimi teknik açıdan iki şekilde yapılmaktadır. Bir tanesi halk arasında "geçici kızlık zarı dikimi" veya "geçici yöntem kızlık zarı dikimi" olarak adlandırılan ve planlanan cinsel ilişkiden ortalama en geç 3-4 gün öncesi yapılan bir kızlık zarı dikme şeklidir. Kızlık zarına kendiliğinden eriyen iplikler ile bir çeşit ağ şeklinde düğümler atılmakta ve ilişki sırasında penis bu iplikleri dikili oldukları yerlerden kopararak bu sırada yırtılan dokudan kan gelmesini sağlamaktadır. Geçici kızlık zarı dikimi yöntemi ile aslında kanayan kızlık zarı değil kenarlara konulan ipliklerin yırttığı dokulardır.

Flep yöntemi kızlık zarı dikimi ise aslında kızlık zarının tamiri yöntemidir. Halk arasında "kalıcı kızlık zarı dikimi" veya "kalıcı kızlık zarı dikimi yöntemi" veya "kızlık zarı estetiği" denmektedir. Bu yöntemin ideali planlanan ilişkiden en erken 6-9 ay öncesi yapılması gerekmektedir. Vajina yan duvarından bir deri parçası , flep kaldırılmakta ve bu deri parçası ile bir yapay kızlık zarı oluşturulmaktadır.

Flep yöntemi

Kızlık zarının "kalıcı onarımı" yani uzun süreli onarımlarda ise genellikle tercih edilen "flep yöntemi" dir. Flep yöntemi kişilerde uzun yıllarca kalabilmektedir.

Flep yöntemi ve mikrocerrahi teknikler ile kızlık zarı dikimi ameliyatları, kısa süreli onarım ameliyatlarına göre biraz daha uzun sürmekte ve jinekolog hekim açısından daha fazla tecrübe ve titizlik gerektirmektedir.
Kızlık zarında uygulanılan fleb operasyonları (kalıcı onarım) genellikle lokal anestezi eşliğinde yani bölgesel uyuşturma ile yapılmakta olup bazı hastlarda genel anestezi de tercih edilebilmektedir.

Kızlık zarı dikimi ameliyatları riskli midir?

Hayır. Kızlık zarı dikimi ameliyatları, uygun - güvenilir merkezler ve tecrübeli jinekologlar tarafından uygulanıldığında herhangi riskleri olmayan ameliyatlar grubundadır.
Kızlığın onarılması (hymenoplasty) güvenilir ellerde ve steril ortamlarda yapılması hem ameliyatın güvencesi hem de bir takım komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir.

Güvenilir olmayan merkezlerde ne tür sorunlar oluşabilir?

Kızlık zarı dikimi ameliyatlarının, tecrübe sahibi olmayan jinekolog hekimler tarafından uygulanması durumunda öncelikle ameliyatın başarı oranı düşecektir. Ayrıca kanama ve enfeksiyon gibi riskler ortaya çıkabilmektedir.

Kızlık zarı dikimi ameliyatının başarısız olması demek "ilk ilişkide kanamanın olmaması" demektir...
Kızlık zarına bu kadar önem verilen pek çok ülkedeki gibi ülkemizde de, ciddi bir ilişkide veya evlilikte kişinin eşi ile ilk cinsel tecrübesi sırasında kanamanın olmaması çoğu zaman ilişkileri bitirmekte veya aşırı bir güvensizlik ortamı oluşturmaktadır. Hatta maalesef bazen ölümlere kadar varan şiddetlere de neden olabilmektedir.

Her ne kadar kızlık zarı ameliyatları kolay ve ağrısız bir şekilde gerçekleşse de ehil olmayan kişiler tarafından, steril ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılması durumunda mikrop kapma, enfeksiyon ve aşırı kanama gibi komplikasyonlar (problemler) de ortaya çıkabilir.
Kızlık zarının diktirilmesi ile ilgili ameliyatlarda önceden yapılacak bir jinekolojik muayene ve kişinin bilgilendirilmesi önemlidir.

Kızlık zarı dikimi için doğru merkez seçimi nasıl yapılır?

Bu tür operasyonlar pek çok hekim ve merkez tarafından prensip olarak yapılmamaktadır.
Karşıt yönde düşünen pek çok hekim de bu ameliyatların yapılmasını etik (ahlaki) bulmamaktadır. Yine bazı hekim, sosyolog ve psikologlar da bu ameliyatların kişiler üzerinde hem psikolojik yönden olumlu etkiler oluşturduğunu, hem de daha önceden başlarına kızlık zarı ile ilgili istemsiz olaylar gelmiş olan kimselerin topluma kazandırılmaları, evliliklerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri açısından şart olduğunu düşünmektedirler.

Kızlık zarı dikimi konusunda merkez ve jinekolog hekim seçerken;
Jinekologunuzun durumunuzu anlaması ve psikolojik yönden size destek vermesi, maddi- manevi yardımcı olması

Jinekologun kızlık zarı dikimi ameliyatları konusunda tecrübeli olması
Jinekolog seçerken hekimin size güven vermesi ve ortaya çıkabilecek her türlü durumlar konusunda açıklamalarda bulunması

Merkezin hasta gizlilik prensibine ve etik (ahlaki) mesleki değerlere uygun çalışması
Kızlık zarı ameliyatı yapılacak merkezin hijyenik ve iyi donanıma sahip olması son derece önemlidir.
Eğer mümkünse işlem öncesi bir dönemde randevu alarak jinekoloğunuz ile yüz yüze görüşmeniz ve basit bir Kızlık zarı muayenesi olmanız yapılacak işlem hakkında önceden bilgi almanız önerilmektedir.

2 yorum: